Soms lees je iets en dan denk je: “já precies!” Dat gebeurde mij toen ik de volgende zin las: “Gebruik je hoofd voor praktische zaken, niet om te bedenken wat je wilt.”

Het trof me omdat het me deed denken aan een beslissing die ik jaren geleden had gemaakt om ergens heen te verhuizen. Een keuze gebaseerd op lijstjes met rationele voors en tegens. En wat bleek die keuze FOUT! Eenmaal verhuisd, voelde ik me diep ongelukkig (zo erg zelfs dat ik de eerste twee weken huilend door het huis liep). Maarja, de keuze was zo weloverwogen gemaakt, die moest toch wel goed zijn? Nee dus, ‘t was helemaal fout, want het paste niet bij mij! Wat een harde leerschool was dat. Maar wel een hele duidelijke: de rationele gedachten wat vaker ‘stil’ laten worden en meer leren luisteren naar die zachte stem die van binnen fluistert. Daar ligt het antwoord. Soms kun je dat antwoord dan niet eens goed uitleggen aan een ander, maar het voelt goed en heel passend. En dat mag ook genoeg zijn!

Ik moedig je vooral aan (zoals ik ook mezelf blijf aanmoedigen) om wat vaker naar deze ‘stille stem’ te luisteren. Wat helpt is: ontspannen en even afstand nemen.