Ik druk het pompje in en een dotje creme verschijnt op mijn handpalm. Ik doe m’n ogen dicht en breng m’n aandacht naar de adem. Ik voel hoe ik inadem, en hoe de lucht daarna weer naar buiten stroomt. Nog twee keer volg ik zo mijn in- en uitademing. Dan doe ik mijn ogen weer open, leg m’n linkervoet op m’n rechterbovenbeen en begin met smeren.

Mijn voeten beschouw ik als mijn visitekaartje haha! Als yogadocent sta (zit of lig) ik altijd met blote voeten voor cursisten. Ik vind het daarom belangrijk dat mijn voeten netjes en verzorgd zijn. Dus smeer ik al 20 (!) jaar elke dag na het douchen mijn voeten lekker in met verzorgende creme. Je begrijpt: een dagelijkse routine handeling die ik gedachteloos doe. Dacht ik. Tot ik in 2020 een MBSR mindfulnesstraining volgde. Na de eerste les was één van de opdrachten: ‘kies één (korte) routinehandeling om die dagelijks met aandacht te doen‘. Het werden mijn voeten… Toen merkte ik pas dat ik bij het smeren helemáál niet gedachteloos ben. Dat mijn hoofd dan al vol zit met bijvoorbeeld plannen voor de komende dag. En daardoor ook spanning in mijn lijf voel. En zo al gehaast aan de dag begin…

En dus smeer ik de laatste twee jaar mijn voeten aandachtig in, zoals hierboven omschreven. En begin ik nu minder gehaast en meer ontspannen aan de dag. Uiteraard dwaal ik nog best wel eens af, maar het verschil is: ik merk het afdwalen nu op en kan dan dus kiezen om mijn aandacht weer bewust terug naar de handeling van het voeten insmeren te brengen en zo weer te landen in het hier & nu  Dát heeft de MBSR mindfulnesstraining mij als yogadocent (onder andere) gebracht…