Interesse?

Niels

Een mooie training met bijzondere fijne begeleiding van Annet. Als man van 31 had ik het idee dat deze training misschien niks voor mij was. Maar doordat je leert om oordelen en gedachten op te merken, kon ik op mijn eigen manier er onderdelen uit halen die voor mij nu dagelijks helpen om beter om te gaan met mijn stressvolle bestaan als drukke ondernemer.

Niels

Ondernemer

Nicole

Wat voor mij van blijvende waarde is, is dat je nooit klaar bent. Dat je je hele leven stressvolle perioden of situaties mee zal maken. Maar dat je daarin wel bewust met jezelf aan de slag kunt om daar mee om te gaan. De meditaties hebben me verder geholpen met mijn spanningsklachten in nek/schouders te verminderen. Ook vind ik het erg fijn dat ik nu milder naar mezelf kan zijn.

Nicole

CJG professinoal

Marloes

Ik heb door de mindfulnesstraining grip gekregen op mijn eigen ‘pauzeknop’. Ik kan daardoor nu kiezen hoe ik met bepaalde (stressvolle) situaties omga. Ik vond het een hele fijne training, waar ik veel aan heb gehad. En ik deed dit ook echt voor mezelf, en dat die keuze zo goed uitpakt, is een bevestiging dat ik dat vaker moet doen. De begeleiding van Annet is super! Professioneel en ze laat iedereen in zijn waarde.

Marloes

Data analist

Marjolein

Wat de training mij vooral heeft gebracht is het belang en de waarde van aandacht bij jezelf houden. Ik merk nu sneller gedachten op die niet behulpzaam zijn en kan daar nu dus ook sneller op inspelen.

Marjolein

Dierenarts

Marcia

De mindfulness training was life changing. Nogmaals hartelijk dank voor je fijne persoonlijke begeleiding. Je hebt een hele fijne stem, waardoor vaak luisteren naar de ingesproken oefeningen niet verveelt! Het is echt een vaardigheidstraining, in de acht weken leer je het echt te integreren in je dagelijks leven, dat maakt het zo waardevol. Het zijn niet zomaar wat oefeningen, maar door er acht weken zo intensief mee bezig te zijn, maak je het je eigen en merk je gewoon de effecten in het dagelijks leven.

Marcia

manager

Cecile

Het was allemaal voor mij niet nieuw, maar ik heb opnieuw ervaren hoe goed het mij doet om pauzes in te lassen in mijn dag, op deze manier tijd te nemen voor mezelf, waardoor ik bewuster aanwezig ben gedurende de dag en beter in staat ben die keuzes te maken die goed voor mij zijn.

Cecile

Gepensioneerd redacteur

Carola

Wat ik vooral heb meegekregen uit de training is wat mijn lichaam mij te vertellen heeft wat ik nog niet door had. Ik ben me meer bewust geworden wanneer ik in een automatisch patroon terecht dreig te komen en nu kan ik kiezen om op een andere manier te reageren die de boel niet verergert.

Carola

Coach

Annemarie

Het herkennen van patronen is echt iets wat ik van zeer grote waarde ervaar. Ik realiseer me dat de training echt een begin is van een fijner leven, en dat ik er nog meer uit kan halen door het structureel toe te passen, dus door ‘kilometers te maken’.

Annemarie

Leerkracht
Veel gestelde vragen

Ik ben te onrustig om stil te zitten, kan ik dan wel meedoen?

Ja. Vrijwel iedereen die de training start heeft moeite met stilzitten. Maar we trainen de aandacht, de opmerkzaamheid. Het is geen training stilzitten (je krijgt geen strafpunten als je beweegt 😉). Juist als je onrustig of druk bent, kan mindfulness behulpzaam zijn!

Ik kan niet stoppen met denken, is dit dan wel iets voor mij?

Het is de aard van de geest om altijd maar door te gaan: plannen, piekeren, fantaseren etc. We leven vaak vanuit ons hoofd en worden bijna ‘geregeerd’ door onze gedachtes. Om te kunnen deelnemen hoeven we ons hoofd niet stil of leeg te krijgen. Mindfulness biedt juist een mogelijkheid om ánders met gedachtes om te gaan.

Moet ik tijdens een training persoonlijke dingen delen?

Nee, je hoeft niets te delen wat je niet wilt delen. De Mindfulnesstraining MBSR is geen ‘praatgroep’. Als we iets delen is dat niet zozeer ‘ons persoonlijke verhaal’ maar leggen we meer de nadruk op het delen van de oefen-ervaringen. Het is daarbij goed te weten dat je net zo goed leert van de ervaringen van de andere deelnemers in de groep als die van jouzelf.

Ik heb weinig tijd, is het slim om me aan te melden voor de training?

Het oefenen thuis is een belangrijk onderdeel van de training. Het is tenslotte een training. Jouw inzet bepaalt het resultaat. Reken op 45 minuten oefentijd per dag.

Bijna niemand heeft in zijn dag zo maar 45 minuten over, sommige schrikken hier ook van. Kijk dan eens naar je tijdsbesteding op een dag, hou eens een lijstje bij. Hoelang kijk je bijvoorbeeld naar de TV, zit je achter je computer of ben je bezig met je telefoon? Misschien kom je dan tot de ontdekking dat je veel meer tijd hebt dan je denkt.

En: als je graag meer regie wilt in je leven, begint het bij het zelf kunnen maken van die ruimte in jouw dag. Een aardig gezegde is: tijd is prioriteit. Wat vind je belangrijk?

Laat de drie kwartier oefenen niet een al te groot obstakel vormen. Heb je je oefeningen gedaan? Dan is het ook klaar en kan je verder met andere dingen.

Als je om wat voor reden dan ook geen mogelijkheid hebt om tijd vrij te maken om te oefenen, zou ik je willen afraden nu deel te nemen. Dan past het misschien beter de training uit te stellen naar een periode waarin je wel tijd voor jezelf kunt maken.