Meer over mindfulness

Meer over mindfulness

“Aandacht geven op een bepaalde manier – Gericht in het hier-en-nu – Niet (ver)oordelend”

Wat is de oorsprong van mindfulness?

De MBSR mindfulnesstraining zoals we die nu kennen werd al in 1979 door Jon Kabat-Zinn aan de universiteit van Massachusetts ontwikkeld onder de naam MBSR ofwel Mindfulness Based Stress Reduction. De oorsprong is te vinden in eeuwen­oude boeddhistische meditatietechnieken. Jon Kabat-Zinn ontdeed mindfulness echter van religieuze aspecten, waarmee het voor iedereen toegankelijk werd. Inmiddels blijkt uit wetenschappelijk onderzoek* dat een MBSR mindfulnesstraining positieve effecten heeft bij mensen met stress, chronische pijn, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten blijkt de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Vandaag de dag is mindfulness dan ook volledig geaccepteerd in de wetenschappelijke Westerse psychologie.

Hoe werkt mindfulness?

De meeste tijd leven we op de automatische piloot. Dat is vooral handig bij alledaagse handelingen als fietsen, lopen, je aankleden etcetera. Soms is het echter minder prettig, bijvoorbeeld als we een zak chips of chocoladereep gedachteloos verorberen. Onze geest is afgedwaald, waardoor we vergeten zijn ervan te genieten. Dit is nog niet zo erg. In de praktijk dwalen onze gedachten echter vaker af naar dingen die ons bezighouden. Wat we allemaal moeten doen privé en op ons werk, naar een woordenwisseling met een collega of vriend, naar gebeurtenissen in het verleden of de zorgen van morgen. Velen van ons worden bovendien geconfronteerd met negatieve gedachten die zich als waarheid aandienen. Bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan dit niet ’of ‘zij mag mij niet’. Gedachten die niet per se waar zijn maar ons wel negatief kunnen beïnvloeden en veel klachten kunnen veroorzaken.

Mindfulness leert je onder andere bewust te worden van gedachtepatronen en de aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het nu: bij wat je nu doet, bij wat je nu ervaart en nu ziet.

Wat is het effect van een mindfulness training?

Dit heeft een aantal positieve effecten tot gevolg. Er blijft minder ruimte over voor piekeren, het stressniveau verlaagt en er ontstaat meer ontspanning. Tegelijkertijd worden ervaringen door er de volle aandacht aan te schenken levendiger en intenser. Wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk en daarmee een grotere kans op echt geluk. Mindfulness leert je meer bewust te worden van wat er zich in je lichaam en hoofd afspeelt, waardoor je beter in staat bent stress signalen tijdig op te merken en hierop te anticiperen. Verder leert mindfulness je het leven te accepteren zoals het is. Dat betekent niet dat je je neerlegt bij die onderdelen waar je ontevreden over bent, maar dat je vanuit acceptatie naar een oplossing kijkt. Je voert geen continue strijd, je handelt vanuit rust en ontspanning. Mindfulness beoefening helpt je daarmee van een full mind naar mindful te gaan.

Meer weten over onderzoek naar Mindfulness?

Het effect van Mindfulness is de afgelopen 25 jaar veelvuldig wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van mindfulnessinterventies. In dit document zie je een korte samenvatting van (een deel) van de onderzoeken.